Gör egna dumplings
Ta del av ett recept på hur du gör egna dumplings med valfri fyllning nedan. Välj mellan fläskfärs, kyckling eller nötfärs. Vi garanterar dig en riktigt god rätt – som tar dina smaklökar till nya höjder.
Antal dimsum: 4 portioner
Tidsåtgång: 1 timme
Ingredienser
Deg
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 dl vatten
Fyllning
- 400 g fläskfärs, kyckling eller nötfärs
- 10 cm strimlad purjolök
- 1 cm riven eller strimlad purjolök
- 1 cm riven eller finhackad ingefära
- 1 riven vitlök
- 2 cm finhackad chilifrukt (röd)
- 2 msk sojasås
- 1 msk sesamolja
- 1 msk salt
- 1 msk peppar
Dippsås
- 4 msk soja
- 2 tsk sesamolja
- 2 msk ättikssprit
- 4 msk ljus sirap
- 2 tsk kajennpeppar
- 1 tsk sesamfrön
Så här gör du:
- Deg: Börja med att mäta upp mjölet i en bunke. Gör ett litet hål i mjölet och tillsätt lite av vattnet. Rör runt medan du tillsätter mer vatten. Fortsätt tills du har fått en smidig deg. Täck sedan degen med en fuktig kökshandduk som du låter vila i kylen medan du tillreder sås och fyllning.
- Dippsås: Rör ihop alla ingredienser till dippsåsen. Strö över sesamfröna.
- Fyllning: Blanda alla ingredienser i en skål eller bunke. I ingridienslistan kan du se instruktioner för hur dessa ska förberedas.
- Sätta samman dumplings: Ta ut degen ur kylen och knåda den i cirka fem munuter. Dela sedan degen i fyra lika stora delar. Ta en del och lägg tillbaka de andra delarna under handduken. Degbitarna ska sedan kavlas ut till en stor tunn fyrkan. Skär därefter ut kvadrater och cirklar i degen. Lägg cirka 1 msk fyllning i mitten av degarket och vik ihop kanterna.
- Koka upp en kastrull med vatten. Häll ¼ av dumplingarna i vattnet. Låt de koka ytterligare fem minuter när dumplingarna flyter upp till ytan. Gör därefter om samma steg med övriga dumplings. Tips: Det går även bra att använda en ångkokare. Njut av härligt smakrika dumplings!
Receptbok
Önskar du fler recept på dumplings eller dimsum rekommenderar vi dig att köpa receptboken "Dumplings & annan dim sum" skriven av Karin Lei. Här får du mängder av recepttips, men har även möjlighet att lära dig mer om dim-sum kulturen i stort. Läs mer om boken på Nok.se