Matlagningskurs

Om du är intresserad av att lära dig mer om mat så har jag här samlat lite tips och förslag på både matlagningskurser och kockutbildningar som jag tycker verkar spännande. Vill du gå en matlagningskurs i Stockholm så kan du hitta ett brett utbud av kurser exempelvis via Restaurangakademien. De har många olika temakurser på nybörjarnivå till proffsnivå och för alla smaker. Du hittar exempelvis fisk-, sås- och grillkurser såväl som kurser inom vegansk och vegetarisk matlagning.

Matlagningskurs Stockholm

Inspiration till dig som söker matlagningskurs i Stockholm. Alla kurser hålls på plats i Restaurangakademiens lokaler på Rökerigatan 4.

Sushi och Dumplings

Matlagningskurs med inspiration från Japan. Du får lära dig allt från riskokningstekniker till att göra Maki, Nigiri och dumplings.

Cirkapris: 2 995 kr.

Boka här

Mat och vin i kombination

En Matkurs som lär dig kombinera mat och vin både i teori och praktik. Här får du improvisera och experimentera med olika smaker.

Cirkapris: 2 995 kr.

Boka här

Knivteknik

Här får du lära dig att hantera en kniv som ett proffs. Utöver ergonomi så får du öva på att tärna, hacka, skära, stycka och filéa.

Cirkapris: 1 850 kr.

Boka här

Kockutbildning Stockholm

Om du inte nöjer dig med en matlagningskurs på hobbynivå utan i stället vill gå en kockutbildning i Stockholm så finns det lite olika vägar att gå. Du kan exempelvis ta en yrkes- eller komvuxutbildning. De finns även kortare diplomutbildningar om du vill vässa dina kunskaper inom särskilda inriktningar.

Astar

Astar har en kockkurs via Komvux där du får lära dig om bland annat hygien, service, matlagning på flera nivåer, livsmedel- och näringskunskap. Kursen är på totalt 1400 poäng och riktar sig till dig som är över 20 år.

Tid: Individuell kursplan (Heltid)

Cirkapris: Gratis

CSN-berättigad

Medborgarskolan

En kockutbildning för dig som vill lära dig grunderna i det kalla och varma köket och en inblick i hur det är att jobba i storkök. Du kommer få bygga menyer och laga exempelvis förrätter huvudrätter och efterrätter. Du kommer även få lära dig om livsmedelshygien, olika råvaror och matlagningstekniker.

Tid: 80 timmar (deltid).

Cirkapris: 26 795 kr.

Restaurangakademien

En vidareutbildning för dig som redan är kock men vill bli kökschef. Här får du lära dig om exempelvis hållbarhet, personalfrågor och ekonomi. Utbildningen består av både praktiska moment och teoretiska föreläsningar.

Tid: En dag i veckan under 12 veckor.

Cirkapris: 28 500 kr.

Utbildning kock – Vanliga frågor

För dig som funderar på att utbilda dig till kock har vi här samlat svar på några vanliga frågor som rör kockutbildningar.

Det finns kockutbildningar som pågår allt från några veckor upp till flera år. Utbildningarnas längd beror på kursens innehåll, nivå och om den är på deltid eller heltid.

För att kunna gå en kockutbildning krävs vanligtvis grundläggande behörighet, alltså en fullständig gymnasieutbildning. Det finns även utbildningar som bara kräver att du gått ut grundskolan.

Vad som ingår i en kockutbildning varierar stort. De mer grundläggande utbildningarna varierar ofta teoretiska delar som hygien, näringskunskap, olika råvaror med mera med praktiska moment inom matlagning. Mer avancerade kurser har ofta speciella inriktningar för dig som vill bli specialist inom ett visst område.

Restaurangbranschen är känt för relativt långa och hektiska arbetsdagar. På en vanlig restaurang kan du räkna med att få jobba många sena kvällar och helger då restaurangerna då har som flest besökare. Vill du jobba ”vanliga” arbetstider så kan du söka jobb som kock på exempelvis skolor eller andra storkök som inte har öppet på helger och kvällar.