Generella och enkla baktips

Vem som helst kan lära sig att baka. Det är ingen konst att blanda ihop ingredienser för att få ihop en deg eller smet. Dock finns det alltid potential till att bli ännu bättre i köket, vilket vi nu ska gå igenom.

9 baktips – enkla knep för att få till den perfekta bakningen

1

Planering och tid

Baka alltid i din takt och i lugn och ro. Se till att du alltid har fria ytor, bra recept och sätt på ugnen i tid för att minska stressen.

2

Baka alltid med smör

Smör förbättrar smaken och doften tack vare sina 100 olika aromämnen.

3

Underskatta inte att använda salt i bakningen

Bara så lite som ett kryddmått ger ett otroligt lyft för smaken. Framförallt i mjuka kakor och bakverk som innehåller choklad.

4

Sikta alltid ditt mjöl, kakao och bakpulver

Detta för att minska mängden klumpar i ditt bakverk.

5

Var noga när du väger/mäter ingredienser

Det finns inte riktigt utrymme för att experimentera vid bakning som vid matlagning. Var därför noga med att hålla de mått som receptet säger.

6

Du ska aldrig vispa ner mjölet i smeten

Detta för att risken för en kompakt och seg smet ökar då luften slås ut.

7

Vispa ägg och socker fluffigt

3–4 minuter är en bra tid. Vispar du för länge riskerar du att få kakan att sjunka.

8

Lär känna din ugn

Det är väldigt viktigt att du lär känna din ugn. Även vart i ugnen du placerar dina bakverk. Oftast är det mitt i ugnen eller i den nedre delen.

9

Viktigt att ha bra utrustning

När du bakar eller i övrigt är i köket är det viktigt att du har en bra spis och ugn, men också rätt bakverktyg. Detta för att få ut maximalt av din bakning och matlagning. Gasspisen.se erbjuder ett brett sortiment av moderna spisar, spiskåpor, gashällar och ugnar som garanterat hjälper dig att få en bra upplevelse i köket. En annan rekommendation är även att kolla in IKEA:s baktillbehör som ger dig rätt förutsättningar till bakningen. Lycka till!