Vegansk sashimi – Recept

Visste du att du kan göra vegansk sashimi? Det är väldigt enkelt – den vanliga laxen by ut mot en vegansk variant. Det finns många fördelar med att äta vegansk lax. Det är både klimatsmart och även bra ur ett hälsoperspektiv. Nedan har vi tagit fram ett helt veganskt recept på sashimi – som förbereds med endast några få steg.

Antal portioner: 2 st

Tidsåtgång: 10 min

Ingredienser

  • 310 g Sashimi Lax Vegan Zeastar
  • ¼ burk inlagd ingefära (gari)
  • 1 liten flaska japansk soja
  • 2 tsk wasabi

Så här gör du:

  1. Skiva upp den veganska laxen och lägg upp den på fat eller tallrik.
  2. Servera laxen med inlagd ingefära, en klick grön pepparrot och en skål med ljus japansk soja vid sidan.
  3. Laxen äts doppad i soja, med ingefäran och en liten mängd wasabi till.

Köp vegansk lax online

Det är inte svårt att få tag i veganskt alternativ till fisk. Det finns vegansk lax som både är gluten- och sojafri. Laxen innehåller Omega 3-rika oljor av linfrö och raps. Dessutom är innehållet framtaget för att efterlikna fiskens naturliga struktur och smak.


Fördelar med vegansk mat

Det finns flera fördelar med att äta vegansk mat – inte minst att du minskar klimatavtrycket och bidrar till ett mer hållbart samhälle. Ta del av fem fördelar med vegansk mat nedan:

  1. Det stärker immunförsvaret. Din tarmflora mår bättre, vilket medför att kroppen lättare bryter ner mat och tar upp näringsnämnen.
  2. Blodsockernivån blir jämnare. Vegansk mat är rik på fibrer vilket bidrar till att blodsockernivån ökar långsamt.
  3. Du får ett bättre skydd mot sjukdomar. Genom att äta växtbaserat får du ett bättre skydd mot kostrelaterade sjukdomar, så som hjärt och kärlsjukdomar.
  4. Du bidrar till en bättre miljö genom att äta veganskt. Kött- och mjölkindustrin genererar enorma mängder växthusgaser. Du minskar därmed avtrycket genom att utesluta kött.
  5. Det är ofta billigare att äta veganskt.

Vill du lära dig mer om vegansk kost och hur du ska tänka kring mineraler och näringsämnen när du utesluter kött? Läs mer på Livsmedelsverket.