Bao bröd - Recept

Att göra egna bao bröd är egentligen inte så svårt. Det tar lite tid, men när du är färdig kan du se fram emot härliga fluffiga bröd som går att fyllas med gott innehåll. Men hur ska du då gå tillväga? I vår artikel kan du ta del av ett färdigt recept på bao bröd att baka hemma. Om du känner att du inte riktigt har tid eller ork till att baka dina egna, tipsar vi även om var du kan köpa färdiga bao-bröd.


Enkelt recept på bao-bröd

Ta del av ett enkelt recept på bao bröd nedan. Det är inte många ingredienser som krävs – de flesta har du troligtvis redan hemma.

Antal portioner: 10 st

Tidsåtgång: Cirka 90 minuter

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 4 msk ris- eller potatisstärkelse
  • 15 g jäst
  • 2 msk strösocker
  • ¼ tsk salt
  • 7 ½ dl vetemjöl

Så här gör du:

  1. Värm upp vattnet så att det blir fingervarmt. Häll det I en stor skål och blanda ner salt, socker och jäst. Rör runt tills ingredienserna har löst upp sig.
  2. Blanda i vetemjöl och stärkelse. Arbeta snabbt ihop det till en deg. Låt vila i 10 minuter.
  3. Arbeta ihop degen med händerna eller bakmaskin tills den blir slät. Om degen känns kladdig kan du tillsätta mer mjöl.
  4. Låt jäsen dega i 45 minuter i en lätt oljad skål. Lägg en fuktig kökshandduk över.
  5. Rulla ut degen till en lång korv och skär den i tio lika stora bitar. Forma små bollar av degen och kvala dem till cirka 2 decimeter långa ovaler.
  6. Pensla ett tunt lager olja på insidan och vik bröden dubbelt.
  7. Klipp stora hål i ett bakplåtspapper (cirka 2 centimeter). Detta för att ångan ska kunna tränga igenom.
  8. Lägg bakplåtspappret i botten på en ångkorg. Lägg sedan i baobröden och låt dem jäsa i 30 minuter.
  9. Koka upp vatten I en kastrull som passar till ångkorgen. Lägg ångkorgen över vattnet i kastrullen och låt ånga i 15-20 minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan.
  10. Låt sedan bröden svalna i korgen med ett lock på. Fyll dem sedan med valfri fyllning.

Tips: Det går även bra att använda en riskokare istället för kastrull.


Fyllning till bao buns – tips

Vilken fyllning ska du då välja till dina bao buns? Du kan egentligen gå lite efter ditt eget tycke och smak – men fläsk eller skaldjur passar extra bra som fyllning. Om du föredrar en vegetarisk variant går de även att fylla med stekt tofu eller chilistekt svamp. Den kanske allra viktigaste kompontenten är färsk koriander som blir ett extra prick över i:et när du toppar dina bao buns. Här kan du ta del av ett recept på bao buns med hosinfläsk.